Stina 24 år i Vetlanda

Jag har under en längre tid haft blod på toalett pappret när jag har bajsat. Men jag har inte några knutor runt öppningen som jag läst om. Vad kan det vara?

Svar

Hej Stina, Det du beskriver är ett väldigt vanligt symptom på inre hemorrojder som svällt upp. Dessa hemorrojder ser du inte utan upptäcker de i form av blod vid toalettbesök eller att det kliar invändigt i kroppen.

Det första du bör göra är att se om blodet är färskt, ljus rött eller om det är mörkbrunt och tjockare eller rentav koagulerat. Har du ljust färskt blod är det med största sannolikhet en invändig hemorrojd som spruckit. Är blodet mörkt och tjockare, bör du uppsöka läkare då det troligen kommer längre upp ifrån kroppen.

Inre hemorrojder uppstår lätt när du för ex är hård i magen eller sitter länge på toaletten. Sista delen på ändtarmen är belagd med slem som hjälper avföringen att glida ut. Är avföringen hård kan den pressa genom slemmet och skära ett litet hål i tarmväggen, ungefär som när du biter dig i kinden av misstag när du tuggar maten i munnen. Du känner att du får ett litet sår och att vävnaden i munnen svullnar upp. Det samma sker när du får en hemorrojd.

Startar du en behandling i tid kommer den inre hemorrojden att dra sig tillbaka fort och förbli liten. Utsätter du behandling är det lätt att de börjar växa och för var gång problemen uppstår på nytt blir hemorrojden större och större tills den till slut tittar ut ur anus.

Bengt 48 år Lastbilschaufför

Har de sista åren har stora problem att med att sitta länge och gå långa turer. I mitt yrke sitter jag hela dagen och när jag väl är ledig försöker jag komma mig ut och få lite luft och motion. Har 3 mjuka knölar som kommer lite ut från rumpöppningen.

Svar

Hej Bengt,

Låter som att  du har hemorrojder i fas II eller III. Fas II hemorrojder kan vara irriterande då de oftast blöder till och från. Fas II hemorrojder kan du se på bilden XXCCCVV och som du tydligt ser sitter de precis där ringmusklen vill stänga ändtarmen. Ringmusklen är väldigt stark och ligger och trycker på hemorrojden hela tiden, det ger dig irritation och obehag hela tiden.  Denna konstanta irritation på hemorrojden gör att den inte får vila och naturligt dra sig tillbaka. Enklast för dig är att behandla dig med HemorRite. HemorRite hjälper dig på ett hygienisk enkelt vis att få hemorrojden innanför ringmusklen samtidigt som du fryser ner den och minskar blidcirkulationen i den svullna hemorrojden. Att frysa ner en svullnad har du säker gjort tidigare om du idrottat eller stukat foten och kylt ner dig med en ispåse. Kylan gör att du minskar smärtan, irritationen och om du blöder stoppas blödningen effektivt.

Kan också vara smart att ha en extra mjuk kudde att sitta på i bilen och ärt gärna lite mer fiber och byta ut läsken med vatten om du nu dricker läsk. Hör av dig om du har fler frågor.

Bild XXCCCVV

XXCCCVV

Grete 45 år 3 barns mor

Hej HemorRite, När jag födde mitt första barn klarade jag mig fint från hemorrojder men när andra och tredje barnet skulle födas fick jag kraftiga problem hemorrojder. Efter diverse kurer drog de sig tillbaka. Nu har det gått 7 år sen jag fick mitt sista barn och bara haft enstaka tillfällen av problem, men under de sista 6 månaderna har jag haft 4 tillfällen med kraftig smärta och blod i avföringen och känner irritation mest hela tiden.

Svar

Hej Grete och tack för ditt brev.

Det är helt normalt att gravida upplever hemorrojder. Faktiskt så vanligt att 50 % får någon form av problem under eller efter födseln. Om jag förstår dig riktigt har du lyckats hålla hemorrojderna under kontroll men nu blir du oftare påmind om dina symtom. Ju äldre man blir ju vanligare blir hemorrojder och kroppen slits även invändigt och i ändtarmskanalen. Hemorrojderna blir sakta men säkert större med åren och det kan vi inte göra så mycket med. Man blir tyvärr aldrig av med hemorrojder om man inte gör ett kirurgiskt ingrepp. Oftast är det onödigt och framför allt smärtsamt. Det man kan göra är att behandla och behandla förebyggande så att de inte utvecklar sig. Irritationen kan komma från att en eller flera inre hemorrojder kläms mellan anus / Ringmuskeln eller att du har irriterade slemhinnor som torkat du upplever att det kliar och sticker. Att ha slemhinnorna välfungerande är viktigt för att kunna transportera ut avföringen smärtfritt. Använder du vår produkt kan du vara säker på att slemhinner och andra delar i kropen inte utsätts för kortison under längre tid vilket kan påverka slemhinnorna negativt. En del salvor har mjukgörande och glidande egenskaper vilket kan vara bra men kan också få motsatt effekt. Blir det onaturligt glatt runt hemorrojden har den större chans att följa med utåt när du går på toaletten. Avföring och hemorrojden pressas samman av ringmuskeln i anus och du kan faktiskt förvärra för hemorrojden. Alla har 2 muskler i anus, den ena kan du kontrollera men den andra kan du inte kontrollera, den öppnar sig när kroppen säger att nu är det dags att tömma. Under graviditeten sker ett likande fenomen. Barnet pressar ner mot anal kanalen samtidigt som det pulserar extra mycket blod i underlivet vid graviditet och avföring samlas och ska ut. Lite trög i magen och vips kommer hemorrojderna.

Tips. Behandla med HemorRite, stjärtnappen är utformad så att du enkelt kan få hemorrojden innan för ringmuskeln och samtidigt kyla ner de svullna venerna och minska blodningen. 2-4 behandlingar per dag de först dagarna och där efter 1-2 gånger beroende på behov. Känner du att du varit trög i magen eller känner att något är på gång, behandla i förebyggande syfte.

Astrid 75 år.