Vad är hemorrojder?

De flesta av oss är bekanta med ordet hemorrojder men få vet vad det är och hur det behandlas. Hemorrojder är ett väldigt vanligt problem, som många upplever som pinsamt, trots att över 50 % av befolkningen någon gång kommer att drabbas.

Enkelt förklarat är hemorrojder förstorade vener i ändtarmen och anus som är smärtsamma vid beröring. Det finns både inre och yttre hemorrojder. Invändiga hemorrojder är svåra att undersöka eller se själv. Det vanligaste symptomet är att du har ljust/färskt blod i avföringen eller på toalettpappret samt klåda i och omkring analöppningen.

Orsaken till hemorrojder?

Vävnaden i de nedre delarna av tjocktarmen kallas rektum eller ändtarmen och slutar med anus. Både rektum och anus har många ytliga blodkärl.

Hemorrojder skapas när blodcirkulationen stannar upp i en av de många ådrorna. Blodådran svullnar och blir röd, inflammerad och börjar blöda.

I rektum har vi slemhinnor, muskler och blodådror som alla arbetar för att kontrollera vad som kommer ut. Tarmväggarna är täckta med slem på samma sätt som munnen.

Ändtarmen är inte helt rak, och när vi sitter på toaletten blir trycket större på ena sidan av tarmväggen och slitage uppstår på kroppen. När avföringen samlas innanför anus och vill ut händer det att den skär hål i vävnaden, som fylls med blod och sväller upp, precis på samma sätt som om du biter dig i kinden.

Dessa ”invändiga sår” blir inflammerade och svullnar. När det har skett flera gånger bildas det små tappar av hud och blodkärl. Dessa tappar växer för var gång de blir inflammerade och tillslut blir de till det vi kallar hemorrojder.

När avföringen vill ut och hemorrojden är svullen, dras hemorrojden mot analöppningen och blir till en större/längre tapp.

Inre och yttre hemorrojder

Inre hemorrojder är svullna vener innanför anus som blöder eller skapar smärta. Inre hemorrojder är fästa i rektum och är vanligtvis inte så långa att de sträcker sig ut genom anus.

Yttre hemorrojder är små svullna blodkärl på anus (ringmuskeln) och är faktiskt åderbråck från anus eller i själva ändtarmen. Blod kan samlas i det lilla, inflammerade blodkärlet och bilder då en hård knöl. När de sväller, kan de orsaka smärta vid beröring, klåda och blödning.

Ringmuskelns funktion och effekt

Ändtarmskanalen skall klara av att hålla tätt och är därför försedd med två slutmuskler varav den ena är viljestyrd. Dessutom finns en tätningsmekanism i slemhinnan med ytliga mjuka vener som bidrar till tätheten. När hård avföring ska lämna kroppen och ringmusklen kniper åt händer det att dessa slemhinnor skadas och vener svullnar upp. Vid långa toalettbesök jobbar musklerna extra mycket och det sliter både invändigt och utvändigt på kroppen i ändtarmsregionen.

Inre hemorrojder förekommer i 4 olika faser.

 1. Det börjar med Fas I, små inre svullna hemorrojder som till och från sväller upp och kanske blöder.
 2. De växer sig till i Fas II och blir som små tappar invändigt i kroppen. Dessa kläms ofta i ringmuskeln och kan titta ut genom anus. Ringmuskelns konstanta tryck gör att de blir besvärande och smärtsamma och har svårt att dra sig tillbaka utan hjälp.
 3. Fas III hemorrojder tränger ut ur anus när de sväller upp och är slembelagda.
 4. Fas IV är hem fas III hemorrojder som varit utanför kroppen så länge att de fått förhårdnad hud.

För gravida

Fler än 50 % upplever hemorrojder under och efter graviditeten. Under den tredje trimestern samlar kroppen stora mängder blod i bäckenet för att kunna ge näring till det växande barnet och förbereda inför förlossningen. Denna ökning av blodflödet kan leda till svaga blodkärlsväggar i anus och rektum, vilket kan resultera i hemorrojder.

Dessutom är förstoppning vanligare under graviditet och i kombination med ansträngande toalettbesök skapas smärtsamma och svullna hemorrojder i ändtarmen och anus.

Hemor*Rite är anatomiskt utformad för att ringmuskeln i anus så naturligt som möjligt ska kunna klämma de invändiga hemorrojderna mot den iskalla Hemor*Rite-enheten.

Generellt om hemorrojder

 1. Alla har hemorrojder men de utvecklas inte lika mycket hos alla.
 2. Ju äldre vi blir desto vanligare blir symptomen.
 3. En hård mage, förstoppning, lågt fiberintag, lite motion och regelbundet bruk av laxermedel leder till hemorrojder.
 4. Är du överviktig, gravid eller har ett jobb där du sitter ned hårdnar trycket på tarmen och hjälper till att utveckla hemorrojder.
 5. De vanligaste symptomen är ljust/färskt blod i avföringen eller på toalettpappret samt klåda i och runt anus.

Snabbfakta om hemorrojder

 1. Hemorrojder är ett mycket vanligt problem som många undviker att tala om. Ca 4 % av befolkningen upplever dagligen besvär med hemorrojder.
 2. Över 50 % av befolkningen över 50 år kommer någon gång drabbas av hemorrojdbesvär.
 3. Fler än 50 % upplever problem med hemorrojder under och efter graviditeten.
 4. Enkelt förklarat är hemorrojder förstorade vener i ändtarmen och anus som är smärtsamma vid beröring.
 5. Hemorrojder uppstår när blodcirkulationen stoppas upp i ett av dessa många blodkärl. Blodkärlet sväller, blir rött och inflammerat eller börjar blöda.
 6. Det finns inre och yttre hemorrojder.