Så fungerar Hemor*Rite

Hemor*Rite är en medicinsk enhet som genom kyla får svullna hemorrojder att minska, bedövar smärtan och samtidigt startar en antiinflammatorisk process lokalt i det utsatta området

Vad gör salvor, krämer och piller?

Fram tills idag har salvor, krämer, eller stolpiller varit det enda behandlingsalternativet för anala problem. I allmänhet är det aktiva ingredienser i dessa läkemedel (RX och OTC) som bidrar till att behandla symtomen. Dessa produkter innehåller oftast 3 olika substanser, (1) bedövande, (2) smärtstillande och (3) antiinflammatoriska.

Varför fungerar kryoterapi?

Hemor*Rite kryoterapienhet är baserad på kylbehandling för lokalt område. Lokal nedkylning kan bidra till produktion av vasokonstriktion (blodkärlen drar sig samman), hypoxi (minskning av syre i blodet), analgesi (smärtstillande) och muskelrelaxation.

Svullnad

Kylrelaterad kärlsammandragning innebär värmeförlust från huden och djupa vävnader. Denna kärlsammandragning sker som en reflexrörelse och blodtillförseln minskas, vilket anses vara den viktigaste mekanismen för att minska svullnad och blödning efter trauma.

Inflammation

När blodkärlen drar sig samman minskar också vätskeansamling i den inflammerade vävanaden, vilket reducerar hemorrojdens storlek. Kyla hämmar frisättningen av kemiska mediatorer såsom histamin samt minskar syrebehovet på grund av lägre metabolisk efterfrågan. Dessa två faktorer, tillsammans med kärlsammandragning, förklarar minskningen av inflammation.

Smärta

Kyla kan antingen orsaka smärta eller lindra smärta. Kryoterapi spelar således en dubbel roll när det gäller förhållandet till smärta och de mekanismer som är involverade har inte förklarats.

Kyla kan avbryta självförstärkande smärtcyklar som hemorrojder orsakar och bidrar därmed till att smärta och muskelkramp avtar. Teorier som förklarat denna mekanism är baserade på minskningen av sensoriska impulser, reflexmekanismer, och minskning av muskelkramper.

Muskel-relaxerande effekt

Kyla har också en muskelavslappnande effekt. När kyla kommer i kontakt med en muskel minskas okontrollerade muskelsammandragningar i ringmuskeln och effekten kan kvarstå i flera timmar. Detta förklarar varför patienter med hemorrojdsymptom upplever längre perioder av lindring efter kylbehandling med Hemor*Rite jämfört med andra behandlingar.

Studien och blödning

För effektivitet mot några av de parametrar som studerats, såsom smärta och blödning, har Hemor*Rite Kryoterapienhet visat sig vara statistiskt lika eller bättre än salvan som används i testen. De resultat som uppnåtts med Hemor*Rite Kryoterapienhet var också statistiskt överlägsna placebo. En annan viktig aspekt av denna studie var möjligheten att hindra måttlig eller svår blödning, som visade sig vara betydligt mindre hos patienter som använt Hemor*Rite.