Hemorrojdsymtom

Symtomen vid hemorrojder kan vara smärtsamma och lite skrämmande. När en person ser klarrött blod i toaletten eller på toalettpappret är det normalt att man uppfattar de symtomen som skrämmande och som symtom som skapar problem i vardagen. Det kan vara bra att låta en läkare undersöka hemorrojderna och göra en bedömning av blödningen.

Hemorrojder finns som du kanske vet i två olika former, inre och yttre. De olika typerna har olika symptom, men behandlingarna är liknande.

Symtom vid inre hemorrojder

Vanliga symptom vid inre hemorrojder

 • Man blöder från ändtarmen, oftast upptäcker man det när pappret blir rött när man torkar sig
 • Det kliar och svider runt ändtarmsöppningen
 • Lite avföring eller slem som läcker ut
 • Man känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen
 • Man kan uppleva att man inte blir klar vid toalettbesöken, något är kvar och vill ut

Symtom vid yttre hemorrojder

 • Smärt i ändtarmen och anus är det vanligaste symptomet på yttre hemorrojder.
 • Blödning är också ett annat vanligt symptom på yttre hemorrojder.
 • Blod samlas i det lilla, inflammerade blodkärlet och som då bildar en hård knöl

Detta kallas tromboser eftersom blodet faktiskt bildar en propp i venen. En blodpropp i hemorrojden i form av en synlig knöl på anus, kan behöva tas bort med ett kirurgiskt ingrepp.

 Med laxerande produkter eller en fiberrik kost kan du mjuka upp avföringen, och avföringen passerar lättare anus vid toalettbesök. Att ändra dina matvanor kan bidra till att lindra smärtan och blödning som orsakats av yttre hemorrojder.

Beskrivning av hemorrojdsymtomen

Symtomen visar sig ofta genom lite blod på toalettpapperet när man torkar sig eller som blodstänk i toaletten, oftast i form av klart blod som inte är blandat med avföring. Då kan hemorrojder vara orsaken. I vissa fall kan även kraftigare blödning uppstå vid toalettbesök. Att det blöder beror på att hemorrojderna har gått sönder.

Andra tydliga symtom är smärta, sveda, klåda och slem i avföringen. Det kan också klia eller svida vid ändtarmsöppningen eller göra ont när man tömmer tarmen. Svedan kan bero på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små sprickor.

Ibland kan både gaser och lite avföring eller slem läcka ut utan att man kan hindra det, eftersom ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt. Större hemorrojder i synnerhet utsöndrar en hel del slem som ger klåda och röd svullen vävnad. Du kan också känna att du behöver lämna mer avföring efter ett toalettbesök. Detta beror på att hemorrojden är i slutet av ändtarmen och det feltolkas som att mer avföring skall passera. Större inre hemorrojder orsakar ofta detta problem.

I samband med att man krystar kan hemorrojder framträda och man kan känna dem med fingertopparna. Ibland går det att trycka in hemorrojderna igen. Stora hemorrojder kan vara svåra eller omöjliga att trycka tillbaka samtidigt som de är mycket smärtsamma. Här kan HemorRite hjälpa dig med att på ett hygieniskt vis trycka hemorrojderna tillbaka in innanför anus, ringmuskeln.

Smärta är vanligt förekommande vid hemorrojder

Obehag och lite blödning kan vara en antydan på att du har inre hemorrojder som du inte är medveten om eller kan se. Det kan vara först när hemorrojden sticker ut från anus att du börjar känna smärta. Detta beror på att den svullna venen utsatts för mekaniska krafter/påfrestningar när avföring passerar och när man torkar sig efter toalettbesök. Du kan ha blödningar utan smärta från en inre hemorrojd.

Är det något annat än hemorrojder?

Det är viktigt att notera att mörkrött blod eller blod som ser ut som kaffesump är en indikator för ett annat symptom, blödningen kommer troligen längre upp i mag-tarmkanalen.

Blödning från den nedre mag-tarmkanalen och en förändring i tarmvanor är ett av symptomen på anal-, rektal- och tjocktarmscancer. Konsultera en läkare för en noggrann undersökning. Andra tecken, såsom viktminskning och trötthet, kan tillsammans med blödningar, orsakas av cancer men ofta är blödning det första symtomet.

Analsprickor i anus, kallas analfissurer och kan orsaka blödning, liksom analfistlar. Ett framfall av rektum, eller en situation där ändtarmen skjuter ut från anus, kan orsaka blödningar, men du skulle förmodligen känna av tarmen om den trycks utåt. Slutligen kan polyper i tjocktarmen, eller godartad tumör orsaka blödning.

Inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom Crohns sjukdom och ulcerös kolit, kan orsaka smärta och klarrött blod i toaletten.

Om du har blödningar från anus bör därför alltid en läkare undersöka tarmen och slemhinnorna i ändtarm och ändtarmskanal. Det är viktigt att utesluta att blödningarna beror på andra och allvarligare förändringar, som kan kräva särskild uppmärksamhet och behandling.

100px-VarningstriangelDiagnos och undersökning

Under alla omständigheter bör läkare undersöka tarmen och därefter inspektera med hjälp av ett så kallat proktoskop och/eller rektoskop, korta genomskinliga rör som tillåter granskning av slemhinnorna i ändtarm och ändtarmskanal. Det är viktigt för att utesluta att blödningarna beror på andra och allvarligare förändringar, som kan kräva särskild uppmärksamhet och behandling.

Snabbfakta om hemorrojder

 1. De olika typerna har olika symptom, men behandlingen är likvärdiga
 2. Vanliga symptom vid inre hemorrojder är at man blöder från ändtarmen, oftast upptäcker man det när pappret blir rött när man torkar sig och/eller at det kliar och svider runt ändtarmsöppningen
 3. Smärt i ändtarmen och anus är det vanligaste symptomet på yttre hemorrojder. Blod kan samlas i det lilla, inflammerade blodkärlet och som då bildar en hård knöl
 4. Hemor*Rite behandlar både inre och yttre hemorrojder i en och samma produkt
 5. Om du har blödningar från anus bör därför alltid en läkare undersöka dig, då det finns andra allvarligare förändringar, som kräver särskild uppmärksamhet