Gravid med hemorrojder

Graviditeten är på många sätt en magisk, underbar, sorglös tid. Men det innebär även en tuff påfrestning för kroppen. Det är inte bara din mage som växer, utan dessvärre blidas inte sällan också hemorrojder, vilket kan vara både obehagligt och smärtsamt.

Med rätt kunskap kan du undvika, lindra och förebygga alla hemorrojder utom de mest envisa under graviditeten.

Vad orsakar hemorrojder under graviditeten?

Flera medicinska symptom uppstår under graviditeten och hemorrojder är ett av dem. Hemorrojder påverkar mer än 50% av alla gravida kvinnor och de tenderar att uppkomma under den tredje trimestern av graviditeten.

Under graviditeten förstoras livmodern för att ge plats åt barnet och trycker mot den nedre delen av tjocktarmen. Det medför att blodkärlen i anus kan svälla upp till en knuta.  Dessutom samlar kroppen extra blod i bäckenet under den tredje trimestern, för att ge näring till det växande barnet och förbereda inför förlossningen. Denna ökning av blodflödet kan leda till att svaga blodkärlsväggar i anus och rektum orsakar hemorrojder. Det är också vanligt med kronisk förstoppning under graviditeten och ansträngande toalettbesök bidrar till att smärtsamma svullna hemorrojder bildas i ändtarmen och anus.

Vanligare än du tror

Hemorrojder är ett smärtsamt tillstånd som drabbar 50 procent av alla kvinnor i samband med graviditet. Trots att det är så vanligt är det endast ett fåtal som får information om vad hemorrojder är, hur de kan undvikas och behandlas.

Hemorrojder är ett tillstånd som många drabbade kvinnor gärna undviker att tala om. En nyligen gjord studie av Palliance (2014) bekräftar att hemorrojder är något man inte vill prata om. Nästan varannan kvinna skulle inte berätta för sin partner att de led av hemorrojder.

Förhindra hemorrojder under graviditeten

Förebyggande åtgärder är nyckeln till att bekämpa hemorrojder när du är gravid. Många forskare varnar kvinnor för att sitta under längre perioder och det finns de som vill att du undviker långvarigt stående. Det bästa är att inte fastna i en och samma position för länge, eftersom det kan leda till att blodet stoppar upp i venerna och hemorrojder svullnar upp och blir smärtsamma. Kan du ta pauser från en stillasittande position och röra på dig bidrar du till att förebygga för hemorrojder.

Ett av de bästa sätten att förhindra hemorrojder är att undvika förstoppning. Du behöver inte använda laxermedel, utan försök att öka mängden fiberrik mat i din kost, välj t.ex. mer frukt, grönsaker och fullkornsbröd. Du bör också dricka tillräckligt med vätska för att göra avföringen mjukare. Katrinplommon är ett bra sätt att hålla din mage i form utan att ta till mediciner. Slutligen kan fysisk aktivitet, såsom promenader hjälpa tarmen att arbeta mer och förhindra förstoppning.

Får du hemorrojder under graviditeten eller vet att du fick hemorrojder under en tidigare graviditet kan du behandla förebyggande med Hemor*Rite och återbehandla om du får symtom.

Fördelarna med Hemor*Rite för dig som är gravid:

 • 0 biverkningar.
 • Alltid rätt dosering, ingen risk för överdosering.
 • Ingen kortison som tas upp av kroppen.
 • Du kan använda Hemor*Rite i flera månader utan att slemhinnor påverkas.

Ringmuskelns funktion och effekt

Hemor*Rite är anatomiskt utformad för att analmuskeln som är en ringmuskel naturligt ska klämma de invändiga hemorrojderna mot den iskalla Hemor*Rite-enheten.

Ändtarmskanalen ska klara av att hålla tätt och är därför försedd med två slutmuskler varav den ena är viljestyrd. Dessutom finns en tätningsmekanism i slemhinnan med ytliga mjuka vener som bidrar till tätheten.

Nedfrysningen sker när kylan (-16oC) från köldmediet i enheten överförs via den kirurgiska plasten till hemorrojderna. Under 8 minuter överförs kylan så att de svullna hemorrojdvävnaderna drar sig samman, blodkärlen minskar och bedövar nerverna vilket vi har dokumenterat i en klinisk studie.

Ingen annan metod än Hemor*Rite är designad för att behandla både inre och yttre hemorrojder i ett svep.

Snabbfakta om graviditet och hemorrojder

 1. Hemorrojder påverkar mer än 50 procent av alla gravida kvinnor.
 2. Problemen tenderar att uppstå under den tredje trimestern.
 3. Trots att det är så vanligt är det endast ett fåtal som får information om vad hemorrojder är, hur de kan undvikas och behandlas.
 4. Det finns flera orsaker till att hemorrojder uppstår under graviditet:
  • Under graviditeten förstoras livmodern för att ge plats åt barnet och trycker på den nedre delen av tjocktarmen. Det medför att blodkärlen vid anus sväller upp till en knuta.
  • Under den tredje trimestern samlar kroppen mycket blod i bäckenet för att förbereda inför födseln. Denna ökning av kan leda till att svaga blodkärlsväggar i anus och rektum orsakar hemorrojder.
  • Kronisk förstoppning under graviditeten och ansträngda toalettbesök bidrar till att smärtsamma och svullna hemorrojder uppkommer i ändtarmen och anus.
 5. Hemor*Rite har inga (0) biverkningar och är därför säker att använda under graviditet och efter förlossning. Den innehåller inga medicinska substanser som tas upp av kroppen. Du kan vara säker på att inte över- eller underdosera vid behandling.
 6. Som gravid kan du plågas av hemorrojder under många månader. Hemor*Rite kan du använda när du behöver och under ett obegränsat antal dagar och behandlingar.