Äldre med hemorrojder

Att åldras innebär att kroppen förändras och det kan kännas som om varje del av din kropp slits ut en i taget. Man kan få en rad olika problem med hälsan och det kan vara svårt att jonglera med olika behandlingar och mediciner. Det är tryggt att veta att det finns en effektiv behandling mot hemorrojder, som inte innehåller några läkemedel och därför inte ger några biverkningar.

Ålder 50+ med hemorrojder

Ja, hemorrojder och ålderdom verkar gå hand i hand. Med receptfria behandlingsalternativ, livsstilsförändringar och noggrann hygien kand du lindra, förebygga och eliminera alla symptom, utom de mest envisa.

Om hemorrojder påverkar dig och du är äldre än 50 år finns det enkla knep för att lindra dina obehag.
Kroppen slits med åren och det gäller även invändigt. I ändtarmen har vi slemhinnor, muskler och blodkärl som alla jobbar för att kontrollera det som skall ut. Tarmväggen slits och med åren uppstår lättare små sår och sprickor. Dessa sprickor och sår blir inflammerade och svullnar upp. När det har skett många gånger bildas små tappar av hud och blodkärl. Dessa tappar växer för var gång de blir inflammerade och tillslut blir de till det vi kallar hemorrojder. Ändtarmen går inte helt rakt ner, och när vi sitter på toaletten blir trycket större på ena sidan av tarmväggen och slitaget uppstår invändigt i kroppen.


Behandling för äldre

Har du tidigare behandlat hemorrojder med salva som innehåller kortison kan det vara bra att alternera för att slemhinnorna ska få vila. Kortison kan torka ut slemhinnorna över tid. Kortison är effektivt men har du återkommande problem rekommenderas att du behandlar med Hemor*Rite som är medicinfri. En ytterligare fördel med Hemor*Rite är att du doserar med tid och inte vikt eller volym, vilket garanterar rätt dosering vid varje behandling.

Fördelar med Hemor*Rite:

 • 0 bieffekter
 • Stoppar blödning effektivt
 • Hygieniskt
 • Alltid rätt dosering
 • Kan användas oberoende av din övriga medicinering

Ändtarmsblödning hos äldre personer

Det är viktigt att få ställt rätt diagnos vid hemorrojder och ändtarmsblödning, framförallt för äldre personer. Blod i avföringen är ett vanligt symptom på hemorrojder men är också ett av symptomen vid gastrointestinal blödning, polyper och tjocktarmscancer. Om du ser blod på toalettpapperet eller i avföringen, utgå inte ifrån att det är hemorrojder, utan kontakta din läkare för att undersöka symptomen noggrant.

Äldre har en högre risk för dessa symptom, särskilt om du medicinerar med blodförtunnande medel. Kronisk blödning kan också vara ett problem. Många pensionärer är anemiska (lider av blodbrist), och vissa hemorrojder blöder för att indikera ett behov av järntillskott. Då kan kirurgi vara nödvändigt. Eftersom många äldre omedvetet lider av blodbrist, kan den överskjutande blödningen göra situationen värre för kroppen. Om du tar blodförtunnande medel, kan blödningen vara överdriven och kräver en mer aggressiv behandling.

Seniorer och förstoppning

Många äldre för en ständig kamp mot förstoppning. Även om det är sant att kronisk förstoppning kan leda till hemorrojder, är det viktigt att på ett säkert och försiktigt behandla detta frustrerande tillstånd. Många äldre känner att de måste arbeta med sina tarmar varje dag och tillbringar lång tid vid toalettbesök.

I ett försök att förhindra förstoppning och hemorrojder, kan man lätt bli beroende av laxermedel, vilket innebär att du alltid kommer att vara förstoppad utan medicinering. Detta beror på att tarmens funktion att bearbeta och transportera tarminnehållet stängs av vid medicinering. Kronisk förstoppning på grund av överanvändning av laxermedel kan leda till en kronisk kamp med hemorrojder. Det säkraste sättet  att behandla förstoppning är att regelbundet äta kostfiber, dricka rikligt med vatten varje dag och bara ta laxermedel om tarmrörelser och avföring uteblivit i tre dagar.

Kost, vätska, aktivitet, och hemorrojder

Vissa livsstilsvanor kan bidra till att hemorrojder bildas. Balansen i kosten ändras när du blir äldre, bland annat för att aptiten minskar med åldern. För att undvika förstoppning som leder till hemorrojder bör du försöka öka mängden fibrer i din kost genom att äta mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Om du inte kan få tillräckligt med fibrer genom kosten, kan kosttillskott hjälpa dig att förhindra hemorrojder.

Många pensionärer är också omedvetna om att de är ”uttorkade”. Anledningen är att mekanismen som indikerar törst kan försämras med åldern. Om du inte dricker tillräckligt, blir avföringen hård och orsakar förstoppning som kan leda till hemorrojder. Du bör försöka dricka minst åtta glas vatten per dag, även om du inte är törstig.

Slutligen är fysisk aktivitet mycket viktigt för att förflytta maten i tarmarna och förebygga hemorrojder. Många seniorer motionerar inte tillräckligt på grund av hälsoproblem och minskad rörlighet kan bidra till tarmproblem. Tala med din läkare om att utveckla ett träningsprogram som är säkert för dig, som håller dig och dina tarmar i trim och som håller förstoppning och hemorrojder borta.

Snabbfakta om hemorrojder och äldre

 1. Hemorrojder och åldrande verkar gå hand i hand.
 2. Receptfria behandlingar från apoteket, livsstilsändringar och en noggrann hygien kan hjälpa till att eliminera alla förutom de allra svåraste symptomen.
 3. Din kostbalans ändras när du blir äldre på grund av minskad aptit. För att undvika förstoppning som resulterar i hemorrojder, försök att öka intaget av fiber genom att äta mer frukt, grönsaker och fullkorn.
 4. Mekanismen som indikerar törst kan försämras med åldern. Försöka att dricka minst 8 glas vatten varje dag , även om du inte är törstig, för att undvika förstoppning.
 5. Fysisk aktivitet är viktigt för att förflytta maten i tarmen och förebygga hemorrojder. Många seniorer tränar inte tillräckligt pga hälsoproblem.
 6. Hemor*Rite är en effektiv substansfri behandling för äldre, fri från biverkningar – vilket gör det riskfritt att kombinera med andra behandlingar och mediciner.
 7. Om du får hemhjälp eller sjukvårdsbehandling är Hemor*Rite en hygienisk och praktisk behandlingsmetod för din vårdpersonal och dig själv. Den är lätt att använda och lätt att hålla ren.
 8. Hemor*Rite stoppar blödning effektivt och om du använder blodförtunnande medicin hjälper Hemor*Rite dig effektivt då den drar ihop blodådrorna.
Varning!

Blod i avföringen är ett vanligt symptom på hemorrojder, men är också ett av symptomen vid gastrointestinal blödning, polyper och tjocktarmscancer. Vanligare symtom när man kommer upp i åren. Besök din husläkare om du är i det minsta osäker.